Un studiu recent arată că elefanții se strigă unii pe alții folosind nume individuale pe care le inventează pentru colegii lor de turmă.
În timp ce despre delfini și papagali se știe că se adresează unul altuia prin imitarea sunetului altor membri ai speciei lor, elefanții sunt primele animale non-umane cunoscute care folosesc nume care nu implică imitare, au sugerat cercetătorii.
Citește și: Aurora boreală prezice vremea în 2024. Ce concluzii au tras oamenii de știință
Studiul care a demonstrat cât de inteligenți sunt elefanții – dacă mai era necesar
Pentru noul studiu, o echipă de cercetători internaționali a folosit un algoritm de inteligență artificială pentru a analiza strigătele a două turme sălbatice de elefanți africani de savană din Kenya.
Studiul „nu doar arată că elefanții folosesc vocalizări specifice pentru fiecare individ, ci și că îi recunosc și reacționează la un apel adresat lor, ignorând pe cele adresate altora”, a declarat autorul principal al studiului, Michael Pardo.
Cercetătorii au analizat răgetele elefanților înregistrați în Rezervația Națională Samburu și Parcul Național Amboseli din Kenya între anii 1986 și 2022.
Folosind un algoritm de învățare automată, ei au identificat 469 de apeluri distincte, care au inclus 101 de elefanți emițând un apel și 117 primind unul.
Elefanții scot o gamă largă de sunete, de la trompete puternice la răgete atât de joase încât nu pot fi auzite de urechea umană.
Citește și: Aurora boreală va fi din nou vizibilă de pe Pământ. Fotografi, pregătiți aparatele!
Numele nu au fost, ce-i drept, întotdeauna folosite în apelurile elefanților. Dar atunci când se foloseau nume, acest lucru se întâmpla adesea pe o distanță lungă și când adulții se adresau elefanților mai tineri.
Cel mai comun apel a fost „un sunet cu o frecvență joasă, bogat în armonici”, conform studiului publicat în revista Nature Ecology & Evolution.
În momentul în care cercetătorii au redat înregistrările unui elefant auzindu-și prietenul sau membrul familiei strigându-i numele, animalul ar fi răspuns pozitiv și „cu energie”, au spus cercetătorii.
Același elefant a fost mult mai puțin entuziasmat atunci când i s-au redat numele altor exemplare.
Spre deosebire de papagali și delfini șugubeți, elefanții nu doar imită apelul destinatarului dorit.
Acest lucru sugerează că elefanții și oamenii sunt singurele două animale care inventează nume arbitrare unul pentru celălalt, în loc să copieze pur și simplu sunetul destinatarului.
Citește și: Dieta mediteraneană ar face minuni, susțin oamenii de știință