Diagnosticarea demenței cu cel puțin nouă ani înainte de debut, acum posibilă

Diagnosticarea demenței cu cel puțin nouă ani înainte de debut, acum posibilă

Diagnosticarea demenței cu cel puțin nouă ani înainte de debut, acum posibilă

Diagnosticarea precoce a demenței le oferă oamenilor de știință mai mult timp să ia măsuri de precauție și să studieze exact modul în care boala progresează.

O nouă metodă pentru prezicerea condițiilor precum boala Alzheimer promite un avantaj de până la nouă ani.

Citește și: Dieta mediteraneană ar face minuni, susțin oamenii de știință

Riscurile demenței, deslușite parțial de oamenii de știință

Metoda, dezvoltată de o echipă de la Queen Mary University din Londra, Marea Britanie și Universitatea Monash din Australia, implică un model neurobiologic care analizează scanările creierului captate de imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, sau fMRI.

În teste, modelul a fost precis în mai mult de 80 la sută din cazurile în prezicerea dezvoltării demenței.

Acest lucru are un potențial enorm în ceea ce privește diagnosticarea precoce și, de asemenea, abordează o altă provocare: numărul mare de persoane cu demență care nu sunt diagnosticate niciodată.

„Prezicerea despre cine va dezvolta demența în viitor va fi vitală pentru dezvoltarea tratamentelor care pot preveni pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale care cauzează simptomele demenței”, spune neurologul Charles Marshall, de la Queen Mary University din Londra.

În mod specific, echipa a examinat o parte cheie a creierului, numită rețeaua modului implicit (DMN).

Aceasta este prima parte a creierului afectată de leziunile cauzate de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, și joacă un rol cheie în conectarea diferitelor părți ale creierului pentru a-și păstra gândurile în ordine.

Testul a inclus scanări ale creierelor a 81 de persoane, care nu au fost diagnosticate la momentul respectiv, dar care ulterior au dezvoltat demență, precum și 1.030 de controale echivalente.

Utilizând modelul, echipa a putut observa semne ale demenței în unele creiere cu până la nouă ani în avans. Scanările fMRI sunt ușor de administrat și durează doar câteva minute pentru a fi completate.

Speranțe există și pentru pacienții suferinzi de Alzheimer

Citește și: Nopțile caniculare îți cresc șansele de AVC

Pe lângă atingerea acestei rate de acuratețe de 80 la sută, tehnica ar putea, de asemenea, prezice momentul în care va fi făcut un diagnostic de demență, într-un interval de doi ani.

Acestea sunt informații extrem de utile și pot fi corelate cu alți factori de risc cunoscuți pentru demență pentru a obține o imagine mai bună despre cine este afectat de această boală și cum apare aceasta.

„Folosind aceste tehnici de analiză cu seturi de date mari putem identifica cei cu risc ridicat de demență și, de asemenea, putem învăța care factori de risc mediatic i-au împins pe acești oameni într-o zonă de risc ridicat”, spune neurologul Samuel Ereira, de la Queen Mary University din Londra.

Cercetătorii au legat, de asemenea, factorii de risc pentru Alzheimer, cum ar fi genetica și izolarea socială.

Citește și: Oamenii de știință te învață cum să ții legumele și fructele proaspete mai mult timp

Verified by MonsterInsights