Romanian Geek

Tehnologie, filme, muzică

Dieta mediteraneană ar face minuni, susțin oamenii de știință
ȘTIINȚĂ

Dieta mediteraneană ar face minuni, susțin oamenii de știință

Dieta mediteraneană, denumită după regiunea care a inspirat-o, a fost de mult timp asociată cu o stare de sănătate mai bună, dar nu s-a știut exact, din punct de vedere științific, de ce se întâmplă asta.

Un nou studiu evidențiază o reducere cu 23% a ratei mortalității la femeile care urmează această dietă, oferind și mai multe dovezi ale beneficiilor care vin odată cu înlocuirea alimentelor procesate cu fructe și legume proaspete.

Studiul a inclus 25.315 de femei urmărite pe parcursul a 25 de ani și a arătat că acelea ale căror obiceiuri alimentare se potriveau regulat cu modelul mediteranean erau cu peste o cincime mai puțin susceptibile de a muri din orice cauză pe perioada studiului, comparativ cu cele care nu urmau dieta.

Mai mult, echipa de cercetare de la Brigham and Women’s Hospital (BWH), parte a Harvard Medical School, a reușit să identifice schimbări biologice care ar putea explica de ce dieta mediteraneană este asociată cu longevitatea.

„Pentru femeile care doresc să trăiască mai mult, studiul nostru spune să fie atente la dietă”, spune cardiologul Samia Mora de la BWH.

„Vestea bună este că urmarea unui tipar alimentar mediteranean ar putea duce la o reducere cu aproximativ un sfert a riscului de deces pe o perioadă de peste 25 de ani, cu beneficii atât pentru mortalitatea prin cancer, cât și pentru mortalitatea cardiovasculară, principalele cauze de deces la femei și bărbați în SUA și la nivel global”, se arată, de asemenea.

Citește și: Legătura dintre coșmaruri și sistemul imunitar

Pe ce se bazează dieta mediteraneană?

O dietă mediteraneană se bazează în mare parte pe nuci, semințe, fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, cu uleiul de măsline ca sursă principală de grăsimi.

Proteinele pot proveni din cantități mici de pește, carne de pasăre, lactate și ouă. Carnea roșie, alimentele procesate și alcoolul sunt consumate în cantități minime.

Cercetătorii au analizat numeroși biomarkeri din corp, constatând că principalele beneficii ale dietei par să fie în procesele metabolice și inflamatorii din corp, aceste procese ajutând la menținerea funcțiilor corporale normale.

Mai mult, au fost observate îmbunătățiri în tensiunea arterială și rezistența la insulină la cei care urmau dieta mediteraneană, comparativ cu cei cu alte obiceiuri alimentare.

Citește și: Nopțile caniculare îți cresc șansele de AVC

*Se pare că toți acești factori multipli contribuie la protejarea împotriva unei morți premature.

„Chiar și schimbări modeste în factorii de risc stabiliți pentru bolile metabolice, în special cei legați de mici molecule metabolite, inflamație, lipoproteine bogate în trigliceride, obezitate și rezistență la insulină, pot aduce beneficii substanțiale pe termen lung prin urmarea unei diete mediteraneene”, este de părere epidemiologul Shafqat Ahmad de la BWH și Universitatea Uppsala din Suedia.

Este important de reținut că studiul a implicat în principal femei albe, non-hispanice, de vârstă mijlocie și mai în vârstă, care erau toate profesioniste în domeniul sănătății și bine educate – ceea ce nu pare neapărat o veste bună, dar o luăm așa cum este.

În afară de analiza biomarkerilor, datele au fost colectate prin auto-raportare, iar metoda nu a fost concepută pentru a determina cauzalitatea.

Citește și: Oamenii de știință te învață cum să ții legumele și fructele proaspete mai mult timp

Artist hand-made și scriitor pasionat.
Verified by MonsterInsights