Romanian Geek

Tehnologie, filme, muzică

Ce înseamnă Google - originea numelui
TEHNOLOGIE

Ce înseamnă „Google”, de fapt. Originea numelui celui mai folosit motor de căutare

Google a realizat ceea ce puține branduri au reușit, transformând numele companiei în verbul implicit pentru ceea ce face produsul, în sine.

În loc să spui „căută… cutare lucru”, spui mai degrabă „dă-i un Google”, chiar dacă faci asta, să spunem, pe Bing sau Safari.

Citește și: Scurgere uriașă de date la Google. Gigantul a cam „călcat pe bec”

Backrub, primul nume al motorului de căutare

Din clipa în care Larry Page și Sergey Brin au început proiectul, găzduindu-l pe serverele Stanford în 1996, motorul de căutare era cunoscut sub numele de Backrub.

Motorul de căutare se concentra pe backlinkuri pe web, sau modul în care site-urile se leagă între ele, spunându-le de unde provine informația, ce site-uri sunt de încredere și pe ce subiecte, și încercând să le clasifice corespunzător în rezultatele căutării.

Un an mai târziu, și-au dat seama că numele avea nevoie de o schimbare pentru că nu suna tocmai ok, și astfel, după aproape 30 de ani, nu trebuie să le cerem oamenilor să facă un Backrub (care, apropo, înseamnă, cu aproximație, „scărpinat pe spate”) la subiectele despre care sunt lamentabil de ignoranți. Numele pe care l-au ales a fost Google și bine au făcut.

Citește și: Inteligența artificială ar putea crește PIB-ul României, conform unui studiu realizat de Google

Google a realizat ceea ce puține branduri au reușit, transformând numele companiei în verbul implicit pentru ceea ce face produsul, în sine.
Ce înseamnă „Google”, de fapt. Originea numelui celui mai cunoscut și folosit motor de căutare

Dar ce înseamnă Google?

Dacă este să îl cauți pe Google ce înseamnă numele acestuia, primul rezultat pe care s-ar putea să-l găsești (deși rezultatele căutării nu sunt aceleași pentru toată lumea) explică că înseamnă „Global Organization of Oriented Group Language of Earth”.

Aceasta este, totuși, incorect conform site-ului propriu al acum gigantului mondial.

„Sean Anderson și Larry Page erau în biroul lor, scriind pe tablă, încercând să găsească un nume bun, ceva care să se refere la indexarea unei cantități imense de date”, explică informaticianul de la Stanford, David Koller.

„Sean a sugerat verbal cuvântul googolplex, iar Larry a răspuns cu forma prescurtată, ‘googol’ (ambele cuvinte se referă la numere mari specifice)”, a mai declarat acesta.

„Sean nu este un ortograf prea bun și a făcut greșeala de a căuta numele scris ca ‘google.com’, pe care l-a găsit disponibil. Lui Larry i-a plăcut numele și, în câteva ore, a făcut pasul de a înregistra numele ‘google.com’ pentru el și Sergey (înregistrarea domeniului datează din 15 septembrie 1997)”, a concluzionat acesta.

Googol înseamnă 1 × 10^100, sau 1 urmat de o sută de zerouri, și conform Google termenul „reflectă misiunea de a organiza o cantitate aparent infinită de informații pe web”.

Citește și: iPhone ar putea primi Google Gemini, dar și alte modele de inteligență artificială

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde aveam să lucrez o perioadă la cotidianul local Viața Liberă. Între timp, mi-am ocupat timpul cu bloggingul, ajungând, în 2010, să câștig BLOGWARS, totul că în 2013 să particip din nou și să bifez locul al doilea. În ultimii ani am colaborat cu o serie de publicații online unde am scris despre politică și administrație, iar ultima colaborare se referă la revista de tehnologie Playtech.ro.
Verified by MonsterInsights