NASA caută extratereștri în spațiu. Planurile noi ale americanilor

NASA caută extratereștri în spațiu. Planurile noi ale americanilor

NASA caută extratereștri în spațiu. Planurile noi ale americanilor

NASA plănuiește să construiască un telescop pentru a căuta lumi locuibile. Denumit „Observatorul Lumilor Locuibile” (HWO), acest proiect se află la cel puțin un deceniu distanță, dar NASA a început deja să dezvolte tehnologia necesară.

Au fost acordate contracte către trei companii pentru a cerceta opticile de nouă generație, designurile de misiune și caracteristicile telescopului, la un cost de 17,5 milioane de dolari. Lucrările ar trebui să înceapă la sfârșitul verii 2024.

HWO este o misiune care vizează lansarea unui telescop spațial mare, cu scopul principal de a imagina direct planete similare cu Pământul în jurul stelelor asemănătoare Soarelui nostru.

De asemenea, va putea studia atmosfera acestora pentru a căuta semnături chimice care indică prezența vieții.

Citește și: Avertismentul NASA în legătură cu inteligența artificială

Americanii caută extratereștri. O fi bine, o fi rău?

Misiunea este încă în fazele incipiente de planificare, grupurile de lucru analizând obiectivele științifice și modalitățile de a le atinge.

Se crede că, pe baza cercetărilor existente asupra exoplanetelor, una din cinci stele ar putea avea o planetă asemănătoare Pământului în orbită.

Desigur, întregul demers de a căuta viață în Univers se bazează pe premisa că această viață ar fi oarecum similară cu a noastră.

Este posibil să existe viață bazată pe o chimie complet diferită, dar dacă dorim să găsim viață, este mai logic să căutăm forme de viață asemănătoare cu a noastră decât să riscăm pe ceva complet diferit.

Pentru acest scop, HWO va căuta chimicale precum oxigenul și metanul, alături de alte semnături care sugerează prezența vieții.

În luna ianuarie a acestui an, NASA a solicitat propuneri care să avanseze tehnologiile necesare pentru HWO.

Aceasta poate părea o cerință simplă, dar luând în considerare ceea ce va fi necesar, cum ar fi un coronograf de mii de ori mai capabil decât cel existent pentru a bloca lumina de la steaua gazdă și un sistem optic care poate rămâne stabil la precizia lățimii unui atom în timpul unei observații, provocările devin evidente.

Planurile NASA

După prima fază, NASA a selectat trei propuneri pentru contracte fixe de doi ani, în valoare totală de 17,5 milioane de dolari.

Deși pare o sumă mare, dezvoltarea și lansarea telescopului Hubble au costat 16 miliarde de dolari. Lucrările sunt programate să înceapă până la sfârșitul verii 2024.

Aceste contracte vor oferi un cadru tehnologic care va sprijini următoarea fază a dezvoltării HWO și vor include:

  • Modelarea și sub-sistemele pentru un sistem optic „ultra-stabil” mult dincolo de capacitățile actuale. Acest aspect va fi livrat de BAE Systems.
  • Dezvoltarea unei infrastructuri de modelare integrată necesară pentru a naviga și compara interdependențele de design. Acest element va fi livrat de Lockheed Martin.
  • Avansarea tehnologiilor necesare pentru a sprijini operațiunile telescopului, cum ar fi apărătoare optice desfășurabile pentru a reduce intrarea luminii parazite și suport structural pentru trenul optic. Acest ultim element va fi livrat de Northrop Grumman.

NASA va controla întregul proces, iar rezultatele vor permite planificarea pentru faza de dezvoltare și construcție a misiunii.

Lucrările nu se desfășoară izolat, existând lecții învățate din proiectele telescopului spațial James Webb și viitorul telescop Nancy Grace.

Citește și: Descoperire impresionantă făcută de JWST. Găurile negre, așa cum NASA nu le-a mai văzut

Verified by MonsterInsights