Aurora boreală va fi din nou vizibilă de pe Pământ. Fotografi, pregătiți aparateleAurora boreală va fi din nou vizibilă de pe Pământ. Fotografi, pregătiți aparatele

Recent, mulți oameni din întreaga lume au avut ocazia rară de a vedea aurora boreală și aurora australă cu ochiul liber.

Acest eveniment neobișnuit a fost declanșat de o furtună solară foarte puternică, care a afectat mișcarea câmpului magnetic al Pământului.

Soarele va atinge punctul maxim de activitate

Soarele va atinge acum punctul maxim de activitate într-un ciclu de 11 ani. Asta înseamnă că ne putem aștepta la mai multe izbucniri explozive de particule.

Citește și: O nouă pată solară „se uită direct” către Pământ. Legătura cu aurolele boreale

În circumstanțele potrivite, acest lucru generează aurore și furtuni geomagnetice care pot deteriora infrastructura, cum ar fi rețelele electrice și sateliții aflați pe orbită.

Dar ce se întâmplă de fapt? Aurora boreală și australă sunt de obicei limitate la latitudini foarte înalte și foarte joase.

Particulele de mare energie de la Soare vin spre Pământ, ghidate de câmpul magnetic solar. Acestea sunt transferate pe câmpul magnetic al Pământului într-un proces cunoscut sub numele de reconectare.

Particulele extrem de rapide și fierbinți se deplasează apoi de-a lungul liniilor câmpului magnetic al Pământului până lovesc o particulă atmosferică neutră și rece, cum ar fi oxigenul, hidrogenul sau azotul.

Citește și: Aurora boreală prezice vremea în 2024. Ce concluzii au tras oamenii de știință

Albastrul și purpuriul din auroră provin din azot, în timp ce verdele și roșul sunt de la oxigen.

Acest proces se întâmplă tot timpul, dar deoarece câmpul magnetic al Pământului este similar în formă cu un magnet de bară, zona care este energizată de particulele care intră se află la latitudini foarte înalte și joase (cercul Arctic sau Antarctica).

Aurora boreală s-ar putea întoarce: fenomenul din spate

Câmpul magnetic al Pământului este, de asemenea, constant, dar poate fi comprimat și eliberat în funcție de cât de puternic este Soarele.

O modalitate simplă de a înțelege acest lucru este să vă imaginați două baloane pe jumătate umflate presate împreună.

Dacă umflați un balon, adăugând mai mult gaz, presiunea va crește și va împinge balonul mai mic înapoi. Pe măsură ce eliberați acel gaz suplimentar, balonul mai mic se relaxează și împinge înapoi.

Pentru noi, cu cât această presiune este mai puternică, cu atât mai aproape de ecuator sunt împinse liniile câmpului magnetic relevante, ceea ce înseamnă că aurora poate fi văzută.

Aceasta este, de asemenea, cauza potențialelor probleme: un câmp magnetic în mișcare poate genera un curent în orice conduce electricitate.

Pentru infrastructura modernă, cei mai mari curenți sunt generați în liniile electrice, șinele de tren și conductele subterane.

Viteza acestei mișcări este, de asemenea, importantă și este măsurată prin observarea cât de deranjat este câmpul magnetic față de „normal”.

Liniile electrice sunt cele mai expuse riscului, dar beneficiază de protecții încorporate în stațiile de energie.

Acestea au fost puse în centrul atenției de la furtuna geomagnetică din 1989 care a topit un transformator din Quebec, Canada, cauzând ore de întrerupere a energiei.

Mai expuse riscului sunt conductele metalice care se corodează când un curent electric trece prin ele. Acesta nu este un efect instantaneu, dar există o acumulare lentă de material erodat.

Acest lucru poate avea un efect foarte puternic asupra infrastructurii, dar este foarte greu de detectat.

În timp ce curenții de la sol sunt o problemă, aceștia sunt și mai problematici în spațiu. Sateliții au o cantitate limitată de împământare și un salt electric poate distruge instrumentele și comunicațiile.

Când un satelit pierde comunicațiile în acest mod, se numește satelit zombi și este adesea pierdut complet – cauzând o pierdere foarte mare de investiții.

Schimbările în câmpul magnetic al Pământului pot afecta, de asemenea, lumina care trece prin el. Nu putem vedea această schimbare, dar acuratețea sistemelor de localizare de tip GPS poate fi puternic afectată, deoarece o citire a locației depinde de timpul luat între dispozitivul dvs. și un satelit.

Creșterea densității electronilor (numărul de particule care blochează semnalul) cauzează îndoirea undei, ceea ce înseamnă că durează mai mult timp pentru a ajunge la dispozitivul dvs.

Aceleași schimbări pot afecta și viteza de bandă a internetului prin satelit și centurile de radiații ale planetei. Acestea sunt un tor de particule încărcate foarte energetic, în mare parte electroni, la aproximativ 13.000 km distanță de suprafață.

O furtună geomagnetică poate împinge aceste particule în atmosfera inferioară. Aici, particulele pot interfera cu undele radio de înaltă frecvență (HF) folosite de aeronave și pot afecta concentrațiile de ozon.

Aurora nu este limitate doar la Pământ: multe planete le au și ele și ne pot spune multe despre câmpurile magnetice care există pe acele obiecte cerești.

Ca fenomen natural, aurora este o minune. Dar și mai bine este că, cu fiecare furtună geomagnetică puternică, facem îmbunătățiri care ajută la protejarea împotriva potențialelor daune de la evenimentele viitoare.

Foarte posibil să avem parte din nou de acest spectacol pe Pământ, în zone în care, de obicei, acest fenomen nu este atât de frecvent sau chiar devine inexistent.

Citește și: În viitor, ai putea ajunge cu un ascensor în spațiu. Compania japoneză care promite să rezolve asta până în 2050

Verified by MonsterInsights