În viitor, ai putea ajunge cu un ascensor în spațiu. Compania japoneză care promite să rezolve asta până în 2050
Imaginează-ți, spre exemplu, un cablu lung care leagă Pământul de spațiu, permițându-le oamenilor să ajungă pe orbită cu un ascensor la o fracțiune din cost și să se lanseze către alte lumi cu viteze record. Aceasta este ideea de bază a unui ascensor spațial.
În loc să dureze șase până la opt luni pentru a ajunge pe Marte, oamenii de știință estimează că un ascensor spațial ar putea scurta călătoria la trei-patru luni sau chiar la 40 de zile.
Deși conceptul nu este nou, construirea unei astfel de structuri reprezintă o provocare majoră și există numeroase obstacole pentru a fi pus în practică.
Citește și: China a trimis prima sondă pe partea întunecată a Lunii
Anul 2050 ar putea schimba totul în ceea ce privește călătoriile spațiale
Compania japoneză Obayashi Corporation consideră că are expertiza necesară și își propune să construiască un ascensor spațial până în 2050.
În 2012, compania a anunțat că va începe construcția proiectului de 100 de miliarde de dolari în 2025 și ar putea începe operațiunile în 2050.
Deși construcția nu va începe anul viitor, compania este implicată în cercetare și dezvoltare, design preliminar, construirea de parteneriate și promovare.
Lansarea oamenilor și a obiectelor în spațiu cu rachete este extrem de costisitoare, din cauza cantității mari de combustibil necesar.
Un ascensor spațial ar putea reduce semnificativ costurile, eliminând nevoia de combustibil pentru transport.
Citește și: O nouă pată solară „se uită direct” către Pământ. Legătura cu aurolele boreale
Este acest ascensor o utopie?
Ascensorul spațial ar folosi vehicule electromagnetice pentru a transporta încărcături mari pe orbită, alimentate de la distanță prin energie solară sau microunde.
Unul dintre cele mai mari obstacole în construirea unui ascensor spațial este materialul necesar pentru cablu.
Materialele obișnuite, precum oțelul, nu sunt suficiente din cauza tensiunii uriașe la care ar fi supus cablul.
Obayashi Corporation sugerează utilizarea nanotuburilor de carbon, care sunt mult mai ușoare și mai rezistente decât oțelul, dar lungimea lor actuală este insuficientă pentru a atinge orbita geosincronă.
Există, de asemenea, și riscul de rupere a cablului, lovituri de fulger, condiții meteorologice extreme și riscuri de securitate.
Mai mult decât atât, costurile mari de construcție ar necesita multe călătorii pentru a fi acoperite, iar rezolvarea acestor provocări necesită colaborarea mai multor industrii și strângerea de fonduri.
Deși Obayashi Corporation vizează anul 2050 pentru finalizarea ascensorului spațial, acest termen este optimist și depinde de progresul tehnologic care va avea loc până atunci.
Citește și: Aurora boreală prezice vremea în 2024. Ce concluzii au tras oamenii de știință