Scurgere uriașă de date la Google. Gigantul a cam „călcat pe bec”

Scurgere uriașă de date la Google. Gigantul a cam „călcat pe bec”
La fel ca majoritatea companiilor de tehnologie, Google depune un anumit efort pentru a fi transparent cu privire la protocoalele și politicile de colectare a datelor, prezentând termenii și condițiile online pentru ca masele să le consume.
Acestea fiind spuse, chiar dacă foarte puțini se familiarizează cu setul de reguli interne al companiei, majoritatea utilizatorilor se așteaptă la o linie de bază de confidențialitate.
Problemele au început să apară
O nouă scurgere internă a bazei de date sugerează că ar fi putut exista motive pentru a fi sceptici față de angajamentul Google față de transparență, până la urmă.
Citește și: Inteligența artificială ar putea crește PIB-ul României, conform unui studiu realizat de Google
Potrivit 404 Media, informațiile descoperite într-o bază de date internă indică faptul că Google a colectat datele personale ale utilizatorilor de aplicații și produse pe o perioadă de șase ani.
Între anii 2013 și 2018, compania a colectat și stocat date din aplicații, de la Waze la YouTube și AdWords, angajații Google raportând și clasificând aceste incidente în funcție de prioritate în această bază de date.
Și în timp ce unele dintre situații au afectat un număr mic de utilizatori, fiind adesea rezolvate rapid, altele au inclus informații despre utilizatori vulnerabili, cum ar fi copiii.
Citește și: A picat ChatGPT. Cum verifici statusul, alternativa de la Google
Încălcarea Google acoperă diferite tipuri de informații
Unele dintre rapoartele cu prioritate înaltă au implicat înregistrarea vocilor copiilor prin microfonul lui Gboard, scurgerea conținutului video intern YouTube de la Nintendo și colectarea informațiilor despre plăcuțele de înmatriculare prin Street View.
Deși aceste incidente au fost verificate frecvent de companie, marea majoritate a acestor exemple nu au fost raportate public până de curând.
Waze, în centrul atenției
Alte exemple de date colectate, distribuite sau scurse în mod necorespunzător de aplicațiile Google includ informații de plată pentru angajați prin software-ul agenției de turism Sabre, adrese și călătorii prin Waze prin intermediul funcției de carpool și fișiere Docs setate să fie partajate prin link atunci când, în realitate, au fost făcute publice.
Google a fost criticat în ultimul timp pentru incidente similare care implică expunerea de informații sensibile.
Potrivit unei serii de documente API de căutare Google scurse, compania nu a fost complet transparentă cu privire la operațiunile de căutare.
În unele cazuri, documentele contrazic ceea ce purtătorii de cuvânt au spus de-a lungul anilor despre operațiunile Google, subdomeniile pot fi tratate separat în clasamentele site-urilor web, spre exemplu.
Rand Fishkin, cofondatorul SparkToro, care a primit documentele API de la o sursă anonimă, a remarcat că Google nu a contestat legitimitatea acestora atunci când a fost interogat.
Citește și: Google vrea să îți ții parolele în siguranță. Cum te va ajuta schimbarea