Aurora boreală prezice vremea în 2024. Ce concluzii au tras oamenii de știință

Aurora boreală prezice vremea în 2024. Veștile nu sunt prea bune

Aurora boreală prezice vremea în 2024. Veștile nu sunt prea bune

Noi cercetări sugerează că aurora boreală ar putea să ne dea indicii precise despre cum va fi vremea în 2024, dar și mai departe de acest an. Vești nu sunt deloc îmbucurătoare.

Aurorele boreale și australe sunt bine cunoscute de pasionați.

La începutul lunii mai, Pământul a experimentat cel mai puternic eveniment de auroră boreală din ultimii 21 de ani, reamintindu-ne de frumusețea acestor fenomene.

Citește și: O nouă pată solară „se uită direct” către Pământ. Legătura cu aurolele boreale

Ce generează o auroră boreală

Aurorele sunt generate la poli atunci când particulele încărcate din vântul solar al soarelui lovesc câmpul magnetic protector al Pământului, cunoscut sub numele de magnetosferă.

Aceste particule călătoresc pe liniile câmpului magnetic, interacționând cu atomii din atmosferă și făcându-i să emită lumină.

„Bombardamentul” cu particule încărcate de la soare nu generează doar spectacole luminoase frumoase, ci poate rezulta și în „vreme spațială”, cum ar fi furtuni geomagnetice care uneori amenință sateliții, sistemele de comunicații și chiar infrastructura de energie de pe Pământ.

Trebuie să știi că planeta noastră nu este singura din sistemul solar care experimentează aurore la poli.

Aceste spectacole luminoase incredibile au loc și pe giganții gazoși Jupiter și Saturn, precum și pe gigantul înghețat Uranus.

De fapt, aurorele ar trebui să fie posibile pe orice planetă cu atmosferă și câmp magnetic și, așa cum au descoperit astronomii în 2018, aurorele pot fi observate și pe planete extrasolare, sau exoplanete.

Câmpurile magnetice ale Pământului, Saturn și Jupiter sunt similare prin faptul că au o geometrie în formă de pâlnie.

Acest lucru face ca particulele energetice, cum ar fi electronii din vântul solar, să precipite în regiunile polare, localizând toate aurorele, cu excepția celor mai puternice, la poli acestor planete.

Există multe moduri prin care aurorele sunt generate pe fiecare dintre aceste planete, făcându-le unice.

Diferențele în intensitatea câmpurilor magnetice, viteza de rotație a acestor planete, condițiile vânturilor solare când lovesc planetele și chiar activitatea lunilor din jurul acestor lumi pot duce la structuri aurorale diferite.

Citește și: Câte tipuri de nori există

Cum ne ajută ele să prezicem vremea

Cu toate acestea, în ciuda acestor diferențe, o echipă de oameni de știință de la Departamentul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Hong Kong (HKU) consideră că o înțelegere generală a modului în care vântul solar generează aurore pe diverse planete ar putea avea aplicații practice importante.

Această unitate ne poate ajuta să monitorizăm, să prezicem și să explorăm mediile magnetice ale sistemului nostru solar, inclusiv cel al Pământului.

Pentru a studia dinamica câmpurilor magnetice planetare, echipa a analizat modul în care câmpurile electromagnetice, cum ar fi magnetosfera Pământului, interacționează cu fluidele electrice conductoare care iau rolul particulelor încărcate din vânturile solare.

Modelarea acestui fenomen în trei dimensiuni i-a ajutat să înțeleagă mai bine cum aurorele de pe diferite planete iau forme sau morfologii diferite.

Se pare că combinarea condițiilor vântului solar și a rotației planetare duce la un nou parametru care controlează structura principală a aurorelor.

Asta poate explica exact de ce structurile aurorale diferite sunt observate pe Pământ, Saturn și Jupiter.

Faptul că diferitele aurore de pe Pământ și Jupiter pot fi explicate folosind un cadru unificat a fost o mare surpriză pentru echipă, iar rezultatele ne arată și cum va fi vremea influențată pe Pământ, în următoarea perioadă.

Citește și: China a trimis prima sondă pe partea întunecată a Lunii

Verified by MonsterInsights