Atunci când vorbim despre creier și despre computere, se poate spune că acestea ar putea avea câteva asemănări, și anume calcularea și organizarea lucrurilor, dar sunt, totuși, foarte diferite.
Calculatoarele, spre exemplu, nu sunt construite precum creierul… dar ar putea fi?
Cum ar putea un computer să semene mai mult un creier uman?
Această idee există de ceva vreme, iar cercetătorii au făcut acum un pas important în acest sens. Au construit un dispozitiv care acționează ca o sinapsă.
Sistemul nervos central este în mare parte format din neuroni sau celule nervoase.
Acestea trimit semnale între ele folosind sinapsele, care sunt joncțiuni între neuroni în care informațiile transportate sunt atât transmise, cât și procesate. Ele sunt fundamentale pentru funcționarea creierului.
Sinapsele fac asta folosind ioni, atomi sau molecule încărcate electric, dizolvați în apă. O nouă lucrare arată că este posibil să se creeze o sinapsă artificială care funcționează și cu apă și săruri.
Esențial pentru acest lucru este un dispozitiv care este doar la fel de lat ca două coli de hârtie, numit memristor ionronic.
Citește și: VIDEO Ce șanse are Tesla trimisă de Elon Musk în spațiu să lovească Pământul
Cum se comportă acest dispozitiv
În ciuda numelui complex, forma și comportamentul său sunt relativ simple. Are forma unui con și umplut cu o soluție de apă și săruri.
În momentul în care primește un impuls electric, ionii din apă se mișcă, modificând concentrația de sare. Acest lucru este asemănător cu ceea ce face o adevărată sinapsă a creierului.
„În timp ce sinapsele artificiale capabile să prelucreze informații complexe există deja pe baza materialelor solide, acum arătăm pentru prima dată că această performanță poate fi realizată și folosind apă și sare”, a declarat autorul principal Tim Kamsma, cercetător absolvent la Universitatea din Utrecht.
„Replicăm eficient comportamentul neuronal folosind un sistem care folosește același mediu ca și creierul”, a completat acesta.
Memristorul ionotronic a fost dezvoltat de oamenii de știință sud-coreeni și o întâlnire întâmplătoare cu Kamsma a dus la colaborare.
Citește și: Creierul uman este mai mare decât era. Care este explicația
Împreună, au remarcat posibilitatea de a folosi dispozitivul ca o sinapsă de calcul.
Acesta nu este, practic, un computer funcțional, dar ne arată că ar putea fi posibil să construim un dispozitiv asemănător unui computer care nu numai că are sinapse, ci și sinapse care se comportă la fel ca ale noastre.
„Reprezintă un progres crucial către computere capabile nu numai să imite tiparele de comunicare ale creierului uman, ci și să utilizeze același mediu”, a adăugat Kamsma.
„Poate că acest lucru va deschide în cele din urmă calea pentru sistemele de calcul care reproduc cu mai multă fidelitate capacitățile extraordinare ale creierului uman, a concluzionat el.
Citește și: Legătura dintre coșmaruri și sistemul imunitar