China a trimis prima sondă pe partea întunecată a Lunii

China a trimis prima sondă pe partea întunecată a Lunii

China a trimis prima sondă pe partea întunecată a Lunii

Sonda lunară Chang’e-6 din China a aterizat cu succes duminică pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre, a raportat presa de stat, marcând un nou salt pentru programul spațial de decenii al Beijingului.

Chang’e-6 a coborât în imensul Bazin Polul Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, conform agenției de știri Xinhua, citând Administrația Națională Spațială a Chinei.

Prima dată când se vor culege date de pe această zonă a Lunii

Aceasta este, practic, prima dată când se vor colecta mostre din această zonă rar explorată a Lunii, conform agenției.

Citește și: Oamenii de știință au descoperit o gaură imensă pe suprafața planetei Marte

Chang’e-6 este într-o misiune tehnic complexă de 53 de zile, începută pe 3 mai.

Duminică, a coborât din orbită la aproximativ 200 de kilometri deasupra Lunii pentru a căuta un loc de aterizare, a declarat Huang Wu, un oficial al Corporației Chineze de Știință și Tehnologie Aerospațială, pentru televiziunea de stat CCTV.

„Orbita de coborâre a implicat câteva riscuri, așa că am avut nevoie de proceduri precise de control pentru a plasa sonda pe traiectoria sa prestabilită”, a declarat Huang.

După aceea, „a trebuit să reducem rapid viteza relativă a sondei față de Lună… la zero în 15 minute, necesitând o cantitate uriașă de propulsor, practic jumătate din greutatea totală a sondei”, a adăugat el.

Sonda lunară a aterizat deja

Acum că sonda a aterizat, va încerca să adune sol lunar și roci și să efectueze alte experimente în zona de aterizare.

Citește și: O nouă pată solară „se uită direct” către Pământ. Legătura cu aurolele boreale

Acest proces ar trebui să fie complet în două zile, a spus Xinhua. Sonda va folosi două metode de colectare: un burghiu pentru a preleva mostre de sub suprafață și un braț robotic pentru a aduna specimene de la suprafață.

Apoi trebuie să încerce o lansare fără precedent de pe partea Lunii care este mereu îndepărtată de Pământ.

Oamenii de știință spun că partea întunecată a Lunii – așa numită pentru că este invizibilă de pe Pământ, nu pentru că nu prinde razele soarelui – oferă mari promisiuni pentru cercetare deoarece craterele sale sunt mai puțin acoperite de fluxuri de lavă antice decât partea apropiată.

Materialul colectat din partea întunecată poate ajuta la înțelegerea modului în care s-a format Luna.

Ambițiile spațiale ale Chinei Planurile pentru „visul spațial” al Chinei au fost accelerate sub președintele Xi Jinping.

Beijing a investit resurse uriașe în programul său spațial în ultimul deceniu, vizând o serie de inițiative ambițioase pentru a închide diferența față de cele două puteri spațiale tradiționale – Statele Unite și Rusia.

China a înregistrat mai multe realizări notabile, inclusiv construirea unei stații spațiale numite Tiangong, sau „palatul ceresc”.

Beijing a trimis rovere robotice pe Marte și pe Lună, iar China este doar a treia țară care a pus independent oameni pe orbită.

Pe de altă parte, Washingtonul a avertizat că programul spațial al Chinei este folosit pentru a masca obiective militare și un efort de a stabili dominația în spațiu.

China intenționează să trimită o misiune cu echipaj pe Lună până în 2030 și planifică să construiască o bază pe suprafața lunară.

Citește și: Interfața computer – creier, mai aproape de realitate

Verified by MonsterInsights