Inteligența artificială ar putea crește PIB-ul României, conform unui studiu realizat de Google

Inteligența artificială ar putea crește PIB-ul României, conform unui studiu realizat de Google

Inteligența artificială ar putea crește PIB-ul României, conform unui studiu realizat de Google

Google a publicat rezultatele unui studiu realizat de Implement Consulting Group privind impactul pe care îl are inteligența artificială generativă în România.

Conform studiului intitulat „The Economic Opportunity of AI,” adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale generative ar putea crește PIB-ul României cu 14-16 miliarde de euro în următorii zece ani.

Citește și: Bucharest Tech Week își deschide din nou porțile în iunie 2024. Inteligența artificială, printre subiectele de interes

Ce a scos în evidență studiul Google despre inteligența artificială folosită în România

Studiul, care acoperă regiunea Europei Centrale și de Est (CEE) și analizează detaliat patru țări, inclusiv România, subliniază principalele concluzii:

  1. Oportunitatea economică: Potențialul creșterii PIB-ului României cu 14-16 miliarde de euro reprezintă o creștere de 5%, determinată în principal de creșterea productivității muncii pentru mai mult de jumătate dintre angajați, economisirea timpului prin automatizarea unor sarcini și investiția acestei resurse în activități generatoare de valoare. O întârziere de cinci ani în adoptarea acestei tehnologii ar putea reduce creșterea potențială a PIB-ului la doar 1%.
  2. Impactul asupra locurilor de muncă: Se estimează că inteligența artificială generativă va afecta până la 4,5 milioane de locuri de muncă în România. Peste jumătate dintre aceste locuri de muncă (54% sau 4,2 milioane) vor beneficia de automatizarea unor sarcini și de suportul în crearea de conținut, rezolvarea problemelor complexe și designul produselor. Pentru o mică parte din locurile de muncă (4% sau 0,3 milioane), mai mult de jumătate din sarcini ar putea fi automatizate. Noile locuri de muncă generate de economia bazată pe AI sunt așteptate să compenseze pierderile cauzate de automatizare. Aproximativ 42% dintre locurile de muncă din România nu vor fi afectate de adoptarea AI-ului.
  3. Impactul sectorial: Inteligența artificială generativă va juca un rol complementar în majoritatea industriilor, îmbunătățind capacitățile umane. Este așteptat ca productivitatea să crească semnificativ în serviciile de afaceri bazate pe cunoaștere și sectorul public, cu un avans anual de 1,4-1,5 puncte procentuale în perioada de vârf. În sectorul producător, se anticipează o creștere mai modestă a productivității, de 0,8 puncte procentuale anual, dar cu un potențial economic ridicat datorită dimensiunii sale considerabile.
  4. Gradul de pregătire în AI: Studiul arată că doar 4% dintre companiile din CEE și 2% dintre cele din România au adoptat tehnologia AI în 2023, comparativ cu media de 8% în UE. Totuși, 40% dintre întreprinderile din România intenționează să investească în automatizarea bazată pe AI în următorii cinci ani. Principalul obstacol în calea adoptării AI este costul instrumentelor, menționat de 61% dintre companiile din CEE. Pentru a valorifica beneficiile AI, CEE trebuie să implementeze strategii guvernamentale direcționate, să investească în abilități și educație, să sprijine inovația locală și inițiativele comerciale în domeniul AI.

Citește și: A revenit Furiosa, din seria Mad Max, dar nu oricum, ci cu inteligență artificială

Verified by MonsterInsights