De la The Iron Giant, la Big Hero 6 sau Omul Bicentenar, mulți dintre noi suntem familiarizați cu povești despre copii care se împrietenesc cu roboți, sugerându-se că generațiile noi de copii sunt mai înclinați să aibă încredere în sfaturile mașinilor decât în cele ale oamenilor.
Citește și: Elon Musk crede cu tărie că inteligența artificială ne va fura locurile de muncă în viitor
Linia subțire dintre ficțiune și realitate
O echipă internațională de cercetători a descoperit acum că acest fenomen nu este doar ficțiune.
Într-un studiu ce a implicat 111 copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, s-a constatat că aceștia cred mai mult în roboți. Motivul? Roboții ar fi un pic mai înțelegători la năzbâtiile celor mici.
Copiii trebuie să absoarbă o cantitate imensă de informații noi în timp ce învață despre lume și filtrează adevărul de ficțiune, iar cercetătorii din spatele acestui nou studiu au vrut să vadă cum sunt primite informațiile din surse diferite.
Citește și: A revenit Furiosa, din seria Mad Max, dar nu oricum, ci cu inteligență artificială
Ce a implicat studiul
Copiii au fost împărțiți în grupuri diferite și li s-au arătat videoclipuri cu roboți și oameni.
Fiabilitatea umană și a roboților a fost demonstrată oferindu-se nume incorecte pentru obiecte familiare, numind, de exemplu, o farfurie, o lingură. În acest fel, cercetătorii au putut manipula simțul copiilor cu privire la cine să aibă încredere.
În momentul în care atât oamenii, cât și roboții s-au dovedit a fi la fel de fiabili, copiii erau mai înclinați să îi întrebe pe roboți despre numele obiectelor noi și să accepte etichetele acestora ca fiind corecte.
Mai mult, copiii erau mai înclinați să prefere roboții atunci când erau întrebați cu cine ar împărtăși secrete, cu cine ar vrea să fie prieteni și pe cine ar dori să aibă ca profesori.
„Conceptualizările copiilor despre agenții care fac o greșeală au fost, de asemenea, diferite, astfel încât un om nefiabil era considerat că face lucrurile intenționat, dar nu și un robot nefiabil”, scriu cercetătorii.
Au existat diferențe în răspunsuri: copiii mai mari aveau mai multă încredere în oameni decât copiii mai mici, dar numai atunci când robotul se dovedea a fi nefiabil comparativ cu omul.
Per ansamblu însă, rezultatele au arătat că acești copii considerau roboții fiabili ca fiind mai de încredere decât oamenii fiabili.
Un domeniu în care această cercetare ar putea fi utilă este educația, mai ales într-o lume în care copiii sunt din ce în ce mai înconjurați de tehnologie.
De ce au, totuși, copiii încredere mai mare în roboți?
Cercetătorii nu s-au întrebat de ce acești copii au simțit că roboții pot fi mai de încredere decât oamenii.
În plus, interacțiunile video nu reflectă întotdeauna cu acuratețe ce se întâmplă în lumea reală, așadar este necesar un studiu care să implice interacțiuni live pentru a confirma rezultatele.
Imaginea din antet este din filmul „Omul Bicentenar”, lansat în anul 1999, cu Robin Williams în rolul principal.