O nouă galaxie a fost descoperită recent și denumită JADES-GS-z14-0. Despre ea, se poate spune că a doborât recordul pentru cea mai îndepărtată observată, reprezentând o provocare majoră pentru modelele actuale de formare.
Această galaxie strălucește, practic, în Universul timpuriu, așa cum arăta la mai puțin de 300 de milioane de ani după Big Bang.
O a doua galaxie recent descoperită, JADES-GS-z14-1, a fost confirmată a fi aproape la fel de îndepărtată.
Citește și: Galaxii noi, descoperite de un amator
Ce s-a descoperit
În ianuarie 2024, instrumentul NIRSpec a observat galaxia JADES-GS-z14-0 timp de aproape zece ore, iar datele spectrale au confirmat clar că galaxia se află la un redshift de 14.32, doborând recordul anterior pentru cea mai îndepărtată galaxie, conform astronomilor Stefano Carniani de la Scuola Normale Superiore din Italia și Kevin Hainline de la Universitatea din Arizona.
Imaginile arată că galaxia are peste 1.600 de ani-lumină în diametru, ceea ce demonstrează că lumina provine în mare parte de la stele tinere și nu de la emisiile din jurul unei găuri negre supermasive în creștere.
Lumina intensă implică faptul că galaxia are o masă de sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Acest lucru ridică întrebarea: cum poate natura să creeze o galaxie atât de luminoasă și de mare în mai puțin de 300 de milioane de ani?
Citește și: VIDEO Ce șanse are Tesla trimisă de Elon Musk în spațiu să lovească Pământul
Concluzia e clară: această galaxie chiar există!
Trei lucrări separate au fost încărcate pe serverul de preprint arXiv, toate ajungând la aceeași concluzie: JADES-GS-z14-0 există și reprezintă un nou punct de referință pentru înțelegerea formării Universului la începuturi.
Până de curând, cunoștințele concrete despre perioada Cosmic Dawn, primele miliard de ani după Big Bang, erau foarte limitate.
Universul timpuriu era plin de hidrogen neutru care dispersa lumina, împiedicându-i răspândirea.
Această „ceață” a fost ionizată și îndepărtată de lumina ultravioletă emisă de obiectele din Universul timpuriu, iar la sfârșitul perioadei Cosmic Dawn, spațiul era transparent.
Pentru a înțelege cum s-au format stelele și galaxiile, trebuie ca oamenii de știință să poată vedea prin acea ceață.
Telescopul Spațial James Webb (JWST), având capacitatea de a vedea în infraroșu, a fost conceput să facă exact acest lucru.
Radiația infraroșie poate trece prin medii dense, iar JWST a efectuat JADES, căutând obiecte din primele 650 de milioane de ani după Big Bang, cu rezultate foarte interesante.
O descoperire repetată a fost prezența unor obiecte mari mult mai devreme decât se așteptau astronomii.
JADES-GS-z14-0, cu dimensiunea și luminozitatea sa impresionantă, nu este deloc conform cu previziunile despre aspectul galaxiilor în Universul timpuriu.
Analiza luminii arată prezența unei cantități mari de praf și oxigen, ceea ce este neașteptat atât de devreme.
Aceste elemente grele trebuie să fie produse în interiorul stelelor care apoi trebuie să explodeze, sugerându-se că mai multe generații de stele masive au trăit și au murit deja până la 300 de milioane de ani după Big Bang.
Citește și: Planetele care se vor alinia, când vezi spectacolul pe cer