Cele mai întâlnite fraude de pe LinkedIn. De ce trebuie să te ferești
Cu mai bine de 1 miliard de membri în peste 200 de țări, LinkedIn a devenit o platformă esențială pentru dezvoltarea profesională, recrutare și oportunități de afaceri.
Totuși, popularitatea sa atrage și infractori cibernetici care exploatează utilizatorii naivi prin diverse scheme frauduloase.
Numai în ultimii ani, numărul de escrocherii pe LinkedIn a crescut semnificativ, de la oferte false de locuri de muncă la scheme complexe de phishing, informează Bitdefender.
Citește și: Ce faci dacă cineva se dă drept tine pe Facebook
Care sunt cele mai comune fraude de pe LinkedIN, potrivit Bitdefender
Phishing-ul este una dintre cele mai comune metode folosite de infractorii cibernetici. Aceștia creează profiluri false și trimit mesaje care par autentice, invitând victimele să acceseze linkuri care duc către pagini web false, unde datele personale și de autentificare sunt furate.
Un exemplu frecvent este primirea unui e-mail de verificare a contului LinkedIn, care redirecționează către o pagină falsă de autentificare.
Fraudele cu agenții false de recrutare implică crearea de profiluri fictive ale unor companii sau persoane care oferă oportunități de muncă false. După ce captează interesul victimelor, falșii recrutori cer plăți sau informații sensibile sub pretextul că sunt necesare pentru procesul de angajare.
Fraudele romantice sunt și ele prezente pe LinkedIn, deși platforma este orientată profesional. Infractorii creează profiluri atractive și inițiază conversații personale pentru a câștiga încrederea victimelor, apoi solicită bani.
O altă escrocherie gravă este frauda de tip „pig butchering”, unde victimele sunt convinse să investească în criptomonede printr-o platformă aparent legitimă, doar pentru ca autorii fraudei să dispară cu banii după ce victimele au făcut investiții considerabile.
Fraudele cu serviciul de asistență tehnică implică monitorizarea discuțiilor despre probleme tehnice și contactarea utilizatorilor sub pretextul de a le rezolva problemele, cu scopul de a fura datele de autentificare sau de a instala malware.
Citește și: E oficial, nu mai poți vedea aproape nimic pe YouTube cu AdBlocker
Cum te păzești de escrocii cibernetici
Pentru a evita astfel de escrocherii, utilizatorii LinkedIn trebuie să fie vigilenți. Acceptarea cu prudență a invitațiilor noi, verificarea detaliilor profilurilor și monitorizarea activității sunt esențiale.
Este important să fim sceptici față de ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și să folosim instrumente de detectare a fraudelor, precum Bitdefender Scamio.
LinkedIn poate rămâne o resursă valoroasă dacă utilizatorii rămân vigilenți, recunosc semnalele de alarmă și tratează cu atenție informațiile partajate pe platformă.