Ce cameră foto DSLR să alegi în 2024 dacă nu vrei să treci pe mirrorless

Deși camerele mirrorless sunt într-o continuă inovație, există încă multe motive pentru a alege o cameră DSLR. De la modele premium la cele accesibile pentru începători, există o cameră DSLR potrivită pentru fiecare.

Cele mai bune camere DSLR

 1. Nikon D850: Cea mai bună cameră DSLR în general
 2. Canon EOS Rebel T8i: Cea mai bună cameră DSLR de buget
 3. Nikon D3500: Cea mai bună cameră DSLR pentru începători
 4. Nikon D780: Cea mai bună cameră DSLR pentru video

Ce să cauți când alegi o cameră DSLR de calitate

Deși camerele mirrorless domină piața, DSLR-urile oferă încă multe avantaje. Printre motivele pentru a alege o cameră DSLR se numără designul mai robust și durata mai bună a bateriei.

Totuși, trebuie să îți evaluezi nivelul de experiență înainte de a face o achiziție.

Citește și: Cea mai compactă cameră foto mirrorless full frame de pe piață? Ce știm despre Panasonic Lumix S9

Considerații pentru începători și profesioniști

Pentru începători, este important să te întrebi dacă merită să investești câteva mii de dolari într-o cameră de nivel profesional sau dacă este mai bine să înveți bazele pe un model entry-level.

Poți cheltui cât dorești pe o cameră DSLR, de la câteva sute de dolari pentru un model pentru începători, până la investiții de patru cifre pentru opțiuni de gamă medie și premium.

Citește și: Nikon își depășește propriul record și bifează 120 de milioane de obiective foto produse

Ce trebuie să știi, în general

 • Senzor de imagine: Senzorii APS-C de nivel entry oferă o calitate bună a imaginii la prețuri accesibile, dar au un factor de decupare.
 • Sistem de autofocus (AF): Profesioniștii au nevoie de detecție de fază avansată cu multe puncte de focalizare (de obicei între 51 și 100+).
 • Rată de fotografiere continuă: Acest aspect funcționează mână în mână cu autofocusul. DSLR-urile pentru începători oferă de obicei în jur de 5FPS (cadre pe secundă).

Nikon D850, alegerea perfectă

De ce ai cumpăra-o:

 • Are ecran tactil rabatabil
 • Durată excelentă a bateriei
 • Autofocus aproape perfect
 • Fotografiere silențioasă în modul live-view
 • Construcție robustă și rezistentă la intemperii
 • Calitate premium a imaginii

De ce ai evita-o:

 • E scumpă
 • Nu are video slow-motion la 120FPS

Nikon D850 rămâne alegerea principală pentru o cameră DSLR, atât pentru amatorii entuziaști, cât și pentru profesioniști.

Deși a fost lansată de ceva timp, are încă un număr mare de adepți în comunitatea DSLR. A câștigat numeroase premii, ceea ce îi consolidează poziția de lider chiar și după toți acești ani.

Camera a scăzut la preț în ultima perioadă, iar deși există modele DSLR mai scumpe, precum legendarul Canon EOS-1D X Mark III sau Nikon D6, D850 rămâne un model premium.

Senzorul său BSI CMOS de 45,7MP oferă imagini extrem de clare. Chiar și pe măsură ce lumina scade și ISO-ul crește, detaliile rămân bine definite.

Acuratețea culorilor este o altă forță majoră a calității imaginii oferite de D850. Camera produce culori naturale, evidențiate în mod deosebit la realizarea de portrete, unde prezintă tonuri de piele autentice și nuanțe subtile.

Autofocusul este un alt atu de încredere al acestei camere. Deși poate fi puțin lent în modul live view, este extrem de fiabil și precis prin vizorul optic, chiar și după apusul soarelui.

Cu o rată de fotografiere continuă respectabilă de 7FPS (sau 9FPS cu gripul opțional), poți surprinde subiecte în mișcare rapidă, ceea ce face din D850 o alegere excelentă pentru fotografierea evenimentelor sportive sau a faunei sălbatice.

Citește și: Cât de relevantă e o cameră foto din 2014, în 2024