Ce șanse are Tesla trimisă de Elon Musk în spațiu să lovească Pământul

Acum șase ani, SpaceX, companie condusă de Elon Musk, a lansat un Tesla Roadster în spațiu, marcând o realizare pe care chiar și criticii lui Musk ar recunoaște-o ca fiind impresionantă.

De atunci, Roadsterul a început o călătorie extraordinară, în prezent îndepărtându-se de Pământ cu o viteză uluitoare de 25,290 kilometri pe oră și având o eficiență impresionantă la combustibil de 10,671 kilometri pe litru cu aproximație.

Lansată în spațiu în data de 6 februarie 2018, mașina a completat aproximativ 4.1 orbite în jurul Soarelui, conform Where Is Roadster.

În 2018, s-a apropiat destul de mult de Pământ, permițându-le oamenilor să o studieze mai în detaliu.

Deși astronomii nu au făcut din urmărirea mașinii o prioritate în mijlocul atâtor chestii care distrag atenția pe cer, unii au încercat să evalueze soarta mașinii și potențialul său de amenințare pentru Pământ.

Citește și: Planetele care se vor alinia, când vezi spectacolul pe cer

Când se întoarce Tesla pe Pământ

Un studiu din 2018 a abordat această problemă, analizând orbita excentrică a Roadsterului și comparând-o cu aceea a Asteroidelor Apropiate de Pământ (NEA) care traversează Sistemul Solar interior.

Studiul a indicat o probabilitate relativ scăzută ca Roadsterul să lovească planetele, inclusiv Pământul, cu puțin peste 2 la sută.

Cu toate acestea, din cauza orbitei inițiale a mașinii care trece pe lângă orbita Pământului, rămâne incertitudinea: va adopta o traiectorie similară cu NEA-urile sau va prezenta un risc direct de coliziune cu planetele?

Analizând orbita Roadsterului, care se intersectează cu cele ale lui Marte și Pământ, cercetătorii au prevăzut o apropiere apropiată în 2047 la o distanță de aproximativ 5 milioane de kilometri.

Citește și: Elon Musk crede cu tărie că inteligența artificială ne va fura locurile de muncă în viitor

David Bowie „pe repeat”

Luând în considerare un ansamblu de câteva sute de simulări, echipa a determinat probabilitatea ca Roadsterul să lovească planetele Sistemului Solar pe un termen astronomic de mare.

În concluzie, au calculat o probabilitate aproximativă de 22 la sută ca mașina să lovească Pământul, emițând și alte probabilități similare pentru Venus și Soare, pe parcursul a milioane de ani.

În ceea ce-l privește pe celebrul Starman, plasat în Tesla, se pare că acesta a ascultat până acum „Space Oddity” de David Bowie de peste 624,000 de ori și „Life On Mars” de mai bine de 841,000 de ori, în timpul călătoriei.