REVIEW Atlas Netflix inteligență artificială

Atlas este cel mai nou SF de pe Netflix, cu Jennifer Lopez în rolul principal. Iar dacă numele artistei nu-ți atrage prea mult atenția, de vreme ce nu este tocmai cel mai simpatic personaj de la Hollywood, ideea filmului, în sine, nu este chiar atât de rea, ba dimpotrivă.

Însă nu trebuie să te aștepți la vreo capodoperă, ci doar la ceva din categoria „urmăribil”, sau cum ar spune americanii, „not bad, not terible” (un fel de „nici prea-prea, nici foarte-foarte”, adicălea).

Fiind fan absolut al oricărui SF bine făcut, cu emfază pe o poveste bună mai degrabă decât pe efecte speciale (exemplul cel mai concludent este Star Trek – nu, nu filmele recente cu Universul Kelvin), am zis să dau o șansă Atlas, pelicula care vorbește despre cum ne-am putea afecta, în viitor, evoluția inteligenței artificiale, o grijă pe care omenirea o are deja.

Atlas îți răscolește frica de inteligența artificială, dar cine este, cu adevărat, personajul negativ?

Trăim în perioada în care inteligența artificială începe să fie absolut peste tot. ChatGPT, Gemini, DALL-E – și așa mai departe. Bașca, omenirea a început să se teamă că, la un moment dat, AI-ul va fi mult mai relevant decât ne-am putea permite.

Trebuie să recunoaștem, ideea nu este chiar atât de absurdă, mai ales în contextul în care vedem deja cum locurile de muncă dispar, de vreme ce se mizează mai abitir pe automatizare.

Totuși, Atlas nu vorbește despre locurile de muncă pe care oamenii le pierd în favoarea inteligenței artificiale, ci merge un pic mai adânc în nucleul celor mai urâte coșmaruri, apăsând pe ceea ce ne doare cel mai tare: ne vor omorî roboții AI?

Răspunsul firesc este „depinde”. Același răspuns îl dă, mai voalat sau mai puțin voalat, chiar și Atlas care, dincolo de AI, pune în centrul atenției o altă chestiune care-i veche de când lumea: lipsa de încredere pe care o avem în propria persoană.

Sfârșitul ne lasă cu o întrebare: cine este, cu adevărat, personajul negativ în această poveste?

Citește și: Netflix a lansat filmul Atlas, SF-ul despre inteligența artificială cu Jennifer Lopez în rol principal

Simu Liu, în rolul temutului AI Harlan

O poveste simpatică, presărată cu puțin umor, dar nu musai „de Oscar”

Hai că fim serioși, Atlas nu va concura pentru niciun premiu din cinematografie pentru că nu are șanse să ia vreunul. Desigur, e perfect pentru o seară de duminică în care n-ai ce să faci, dar mai mult ca sigur că, peste ani, nimeni nu își va mai aminti de el.

Jennifer Lopez joacă, spre surprinderea mea, mai bine decât îmi amintesc că o făcea în trecut, totuși. Evident, înaintarea în vârstă și experiența acumulată poate face minuni în cazul oricui, inclusiv în cazul ei.

Pe ici, pe colo, ai parte de câte o glumiță de tipul „râsul-plânsul”, iar asta transformă filmul dintr-unul în care ai putea fi tentat să apeși pe „X”, într-unul care măcar să te relaxeze.

Evident, îl vezi pe Netflx.

Citește și: REVIEW The 8 Show – Serialul coreean de pe Netflix care are șanse reale să „bată” Squid Game