Elon Musk spune că inteligența artificială o să ne ia toate joburile și că ăsta nu e neapărat un lucru rău.
„Probabil că niciunul dintre noi nu va mai avea un job”, a zis Musk, despre AI, la o conferință tech care a avut loc recent.
Vorbind de la distanță, prin webcam, la VivaTech 2024 în Paris, Musk a descris un viitor în care joburile ar fi „opționale”, orice ar însemna asta.
Citește și: Honor mizează pe inteligența artificială. Ce inovații a prezentat gigantul la VivaTech
„Dacă vrei să faci un job care e ca un hobby, poți să faci asta”, a zis Musk. „Dar în rest, AI și roboții o să asigure toate bunurile și serviciile de care ai nevoie”, a completat miliardarul, potrivit CNN.
Pentru ca acest scenariu să funcționeze, zice el, ar trebui să existe un „venit universal ridicat”, să nu fie confundat cu venitul de bază universal, deși nu a spus exact cum ar arăta asta.
Inteligența artificială devine din ce în ce mai bună. E de bine, e de rău?
Capacitățile AI au crescut rapid în ultimii ani, destul de repede încât reglementatorii, companiile și consumatorii încă încearcă să înțeleagă cum să folosească tehnologia responsabil.
Îngrijorările continuă să crească în legătură cu modul în care diferite industrii și joburi se vor schimba pe măsură ce AI se răspândește pe piață.
În ianuarie, spre exemplu, cercetătorii de la MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab au descoperit că locurile de muncă adoptă AI mult mai lent decât s-a anticipat și temut.
Raportul a mai spus că majoritatea joburilor considerate vulnerabile la AI nu erau, la acel moment, benefice economic pentru angajatori să le automatizeze.
Experții cred, în mare parte, că multe joburi care necesită inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii în sănătatea mintală, creativii și profesorii.
Șeful Space X are și temeri, evident. Mai are viața noastră sens?
Musk a vorbit deschis despre îngrijorările lui legate de AI. A numit tehnologia cea mai mare teamă a lui. A citat „Culture Book Series de Ian Banks”, o privire utopică asupra unei societăți conduse de tehnologie avansată, drept cea mai realistă și „cea mai bună viziune a unui viitor cu AI”.
Într-un viitor fără joburi, totuși, Musk s-a întrebat dacă oamenii se vor simți împliniți din punct de vedere emoțional.
„Întrebarea va fi una de sens: dacă computerele și roboții pot face totul mai bine decât tine, viața ta mai are sens?” a zis el.
Citește și: REVIEW Atlas – SF-ul de pe Netflix care îți vorbește despre inteligența artificială, cu bune, cu rele