Galaxii noi, descoperite de un amator

Galaxii noi descoperite, un pas în față pentru știință
Un fotograf și astronom amator italian a descoperit cinci galaxii pitice, iar acum acestea îi poartă numele.
Uimitor, acestea nu sunt nici măcar primele descoperiri ale lui Giuseppe Donatiello.
Giuseppe Donatiello a descoperit, în total, 11 noi galaxii
În total, el a făcut 11 descoperiri cerești, nouă dintre ele purtându-i numele, conform unui interviu acordat pentru Space.com.
„Din câte știu, sunt primul și singurul astronom amator care are galaxii numite după el”, a declarat Donatiello pentru Space.com.
„Totul a început cu prima descoperire în 2016 când, în astrofotografiile mele, am găsit ceea ce am numit Donatiello I. Deși aceasta era o practică neobișnuită, noua galaxie a primit numele meu și a fost o mare bucurie pentru mine”, a mai spus el pentru sursa citată anterior.
Totuși, el spune că munca „este mai mult despre emoția noilor descoperiri decât despre onoarea ca numele lui să fie integrat în manualele de astronomie. De exemplu, Donatiello și echipa sa au publicat descoperirile într-o lucrare.
Citește și: Descoperire impresionantă făcută de JWST. Găurile negre, așa cum NASA nu le-a mai văzut
O imagine compusă arată nouă vederi telescopice ale galaxiilor, fiecare etichetată Donatiello I până la Donatiello IX. Aceste galaxii variază ca dimensiune și structură, pe un fundal stelar.
Cele cinci noi descoperiri de galaxii pitice sunt Donatiello V, Donatiello VI, Donatiello VII, Donatiello VIII și Donatiello IX.
Conform Space.com, acestea sunt greu de observat. Sunt mici, „foarte slabe” și se află la 11,5 milioane de ani-lumină distanță de Pământ, în medie.
„În general, galaxiile pitice sunt obiecte care prezintă o luminozitate foarte scăzută”, explică Donatiello.
„Este suficient să spunem că multe sateliți ai Căii Lactee sunt dificil de detectat deoarece sunt bine camuflate în câmpurile stelare.
Aceasta devine din ce în ce mai dificil pentru galaxiile externe. Deja, la doar câțiva megaparseci (un megaparsec este echivalent cu aproximativ 3,3 milioane de ani-lumină), cele mai slabe galaxii pitice au dispărut în fundalul cerului”.

Descoperirile sunt vitale pentru comunitatea științifică
Aceste descoperiri pot „ajuta astronomii să studieze cele mai vechi stele din universul nostru, să discearnă natura și distribuția materiei întunecate și poate chiar să influențeze modelele actuale de cosmologie”, explică Space.com.
Toate acestea îi ajută pe oamenii de știință să descopere mai multe informații despre cum s-a schimbat universul în timp și, mai mult decât atât, cum ar putea continua să se schimbe în viitor.