Ce faci dacă cineva se dă drept tine pe Facebook

Ai observat pe cineva care te „imită” pe Facebook sau ai fost informat de un prieten despre acest lucru?

Dacă da, trebuie să iei măsuri imediate pentru a împiedica impostorul să-ți înșele contactele sau să-ți afecteze reputația în rețelele de socializare. Iată câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi imediat.

Adună dovezi ale imposturii de pe Facebook

În primul rând, strânge dovezi ale imposturii făcând capturi de ecran ale profilului fals, postărilor făcute prin intermediul acestuia și orice altă activitate care demonstrează impostura. Copiază URL-ul profilului sau postărilor împreună cu numele de utilizator al contului de Facebook.

Aceste dovezi te vor ajuta să demonstrezi furtul de identitate și să îți restaurezi reputația dacă aceasta a fost pătată.

De asemenea, vor fi utile dacă decizi să iei măsuri legale împotriva impostorului și să ajuți autoritățile în investigațiile lor. Adună cât mai multe dovezi posibile.

Impostorii blochează adesea contul principal al persoanei pe care o imită. Dacă contul tău principal este blocat, cere ajutorul unui prieten sau creează un cont temporar pentru a aduna dovezi.

Raportează profilul fals

După ce ai strâns dovezile, raportează impostorul platformei de social media unde are loc impostura. Procesul de raportare variază în funcție de platformă.

Pentru a raporta un impostor pe Facebook, accesează profilul acestuia, apasă pe butonul cu trei puncte de pe poza de copertă și selectează Găsiți suport sau raportați profilul din meniul derulant Alege.

Poți, de asemenea, să îți rogi prietenii să raporteze impostorul pentru a crește șansele ca platforma să elimine rapid contul fals.

Informează-ți prietenii despre impostură

Creează o postare în care împărtășești dovezile imposturii și etichetează-ți prietenii pentru ca aceștia să știe că există un profil fals care îți folosește identitatea.

Acest lucru îi va proteja de posibile înșelătorii, cum ar fi solicitările de ajutor financiar sau obținerea de informații confidențiale în numele tău.

Adaugă postarea și în story sau status pentru o vizibilitate mai mare. Astfel, vei putea urmări care dintre prietenii tăi sunt conștienți de impostură.

Trimite un mesaj de avertizare contactelor tale

Pentru prietenii care ar putea să nu vadă postarea sau story-ul tău de pe Facebook, trimite un mesaj direct explicând situația.

În acest fel, vor primi o notificare instantă și vor verifica mesajul mai repede. În mesaj, avertizează-i să ignore orice mesaje de la impostor și să verifice autenticitatea profilului înainte de a răspunde la orice text din partea ta.

Dacă impostorul a adăugat unele dintre contactele tale ca prieteni, asigură-te că le trimiți acest mesaj mai întâi. Poți contacta prietenii și în afara rețelei sociale, trimițându-le un mesaj text sau apelându-i.

Depune o plângere la poliție

Dacă descoperi că impostorul a înșelat unul dintre contactele tale, convingându-l să trimită bani sau să împărtășească informații confidențiale, raportează această fraudă autorităților.

Adună dovezi de la persoanele afectate, adaugă-le la dovezile strânse deja și depune-le la autoritățile competente.

Dacă impostorul nu a comis nicio fraudă, nu este nevoie să implici autoritățile. Raportează doar profilul de impostor platformei de social media și avertizează-ți contactele despre impostor.

Întărește-ți securitatea contului de Facebook

Deoarece un actor rău intenționat te imită, ar putea încerca și să-ți pirateze contul. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să-ți consolidezi securitatea contului.

În primul rând, schimbă parolele tuturor platformelor tale de social media cu unele greu de ghicit și total imprevizibile.

Adaugă o protecție suplimentară configurând autentificarea în doi pași pentru Facebook sau orice altceva.