Cea mai compactă cameră foto mirrorless full frame de pe piață? Ce știm despre Lumix S9

Panasonic a anunțat Lumix S9, cea mai mică și ușoară cameră full-frame din seria S a companiei.

Disponibilă în patru culori, S9 preia multe din caracteristicile care fac ca S5II să fie dorită și le încorporează într-un corp mult mai mic.

Scopul acestei camere este clar: este destinată să atragă tinerii creatori care și-au început activitatea pe un smartphone.

Ce va fi nou la Panasonic Lumix S9

Renunță la un EVF în favoarea unui ecran posterior cu unghi liber (numit și vari-angle) pentru fotografiere flexibilă sub toate unghiurile, este echipată cu MP4 Lite (un nou mod video optimizat pentru smartphone-uri Open Gate) și este concepută să fie cât mai puțin invazivă în fluxul de lucru al creatorilor mobili.

Corpul S9 este extrem de mic și cântărește aproximativ 403 grame (sau aproximativ 0,89 de kilograme).

Pe scurt, pare răspunsul Panasonic la Sony ZV-E1 Mark II, care arată similar și vizează același tip de utilizator, sugerează PetaPixel.com.

Senzor full-frame de 24,2 megapixeli

Lumix S9 folosește un senzor full-frame de 24,2 megapixeli, pe care Panasonic spune că este „echivalent” cu cel găsit în S5II și este susținut de ultimul lor motor care permite capturarea conținutului cu niveluri ridicate de detalii și promite tonuri naturale.

De asemenea, la fel ca și S5II, S9 este echipată cu stabilizare a imaginii în corp pentru a permite filmări fluide fără trepied.

Panasonic evaluează stabilizarea la 5 axe dual IS 2 la 6,5 stopuri atunci când este asociată cu un obiectiv compatibil cu stabilizare optică (singură, este evaluată la cinci stopuri).

Mai mult, senzorul are autofocalizare cu detecție de fază, ceea ce permite lui Panasonic să urmărească cu precizie subiecții.

Gigantul încearcă să atragă utilizatorul de smartphone-uri prin furnizarea unei game de grade de culoare în cameră, ceea ce unii utilizatori probabil ar numi filtre, printr-un buton dedicat pentru funcția sa Real Time LUT (Look-Up Table).

În plus față de asta, utilizatorii sunt încurajați să își construiască propriile rețete LUT în noua aplicație Lumix Lab de pe smartphone-uri. Scopul aici este de a permite creatorilor să creeze fotografii și videoclipuri originale cu un aspect unic fără a fi nevoie să recurgă la editare pe un computer.

Un nou format de înregistrare

Lumix S9 introduce, de asemenea, un nou format de înregistrare numit MP4 Lite. Capturațiți imagini video Open Gate 4:2:0 10-bit în 30p sau 25p într-un format optimizat pentru utilizare pe un telefon și, datorită raportului de aspect, este mai potrivit pentru publicarea pe rețelele sociale prin intermediul aplicației Lumix Lab.

Lumix Lab este optimizat pentru transferul rapid de fotografii și videoclipuri de pe cameră pe smartphone și are instrumentele necesare pentru editarea rapidă a fișierelor video MP4 Lite astfel încât să poată fi partajate rapid.

În timp ce împărtășește multe din caracteristicile interne găsite în S5II, ceea ce nu are S9 este răcirea activă.

Ca urmare, nu oferă capacitățile de înregistrare pe termen lung ale camerei mai mari, datorită cantității de căldură generată.

Vine cu Panasonic V-log (desigur, dată fiind accentul pe LUT-uri), și o listă lungă de formate de înregistrare în plus față de MP4 Lite, inclusiv Open-gate 6K în 4:2:0 10-bit, 5.9K (16:9) la 4:2:0 10-bit, Cinema 4K (4.096 pe 2.160) la 29.97p în 4:2:2 10-bit și 4K standard la 29.97p 4:2:2 10-bit împreună cu opțiuni de captură Full HD.

Sunt disponibile și cadre mai rapide (până la 59.94p) la rezoluțiile Cinema 4K și standard 4K, cu un decupaj APS-C.

Pentru cadrele cu cadre mai rapide, de până la 120 de cadre pe secundă, este necesară o scădere la Full HD, dar nu implică un decupaj.

Alte informații, dar și cât costă Lumix S9

Ultima diferență majoră între cele două camere este că S9 nu are un obturator fizic. Panasonic spune că, pentru a menține camera la dimensiunile compacte pe care le are, a trebuit să facă alegerea între un mecanism de obturare sau IBIS, și a ales IBIS.

Panasonic va lansa Lumix S9 la VidCon 2024 din Anaheim, California, în perioada 26-29 iunie, evidențiind din nou utilizatorul țintă și piața. Va fi disponibil pentru achiziție la „sfârșitul lunii iunie” la prețul de 1.499,99 dolari.