Ar putea exista o legătură între coșmaruri și sistemul imunitar, iar asta ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli autoimune conform unui nou studiu.
Visele tulburătoare și halucinațiile diurne ar putea oferi o avertizare anticipată a apariției unor boli precum lupusul, iar o conștientizare a acestora atât din partea pacienților, cât și a medicilor, ar putea duce la o mai bună gestionare a afecțiunilor autoimune ale unei persoane.
Concluziile la care a ajuns studiul
Studiul a analizat 676 de persoane cu lupus, a vorbit cu 400 de clinicieni și a intervievat 69 de persoane despre experiențele lor de a trăi cu boli reumatice autoimune sistemice, categorie în care se încadrează lupusul.
Lupusul este o afecțiune autoimună cronică care poate provoca dureri articulare, erupții cutanate și oboseală. În prezent nu există un leac, dar simptomele pot fi gestionate cu medicamente.
Numeroasele discuții au scos la iveală un simptom comun experimentat de trei din cinci pacienți în perioada premergătoare debutului lupusului: somnul perturbat de vise tulburătoare.
Coșmarurile vii
Halucinațiile au fost, de asemenea, raportate de puțin sub unul din patru pacienți, adesea aceștia suferind de coșmaruri vii și tulburătoare.
Coșmarurile implicau adesea a fi atacat, prins, zdrobit sau să cadă. Termenul de halucinații sau „coșmaruri diurne” s-a dovedit a fi un pas pozitiv pentru a determina pacienții să își înregistreze simptomele într-un mod mai puțin stigmatizat.
Clinicienii implicați în studiu au fost de acord că coșmarurile și coșmarurile diurne ar putea fi un „sistem de avertizare timpurie” util pentru o izbucnire iminentă a unei boli autoimune.
Informarea a pacienților despre ce pot însemna aceste simptome, ar putea să le permită să colaboreze pentru a gestiona izbucnirile înainte ca acestea să devină severe.